Przepis i sposób przygotowania na: Lody z brzoskwiniami w rumie z sosem czekoladowym
mleko 3,2 % 150 ml
śmietana kremówka ½ szk.
mleko w proszku 20 g
cukier domowy aromatyzowany wanilią 50 g
mąka ziemniaczana 5 g
Do rondelka z grubym dnem wlej 100 ml mleka, dodaj cukier, mleko w proszku i zagotuj. W pozostałym mleku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i przelej do gotującego się mleka. Cały czas mieszając, gotuj przez moment do zgęstnienia. Zdejmij z palnika i jeszcze przez chwilę energicznie mieszaj, aby zapobiec powstawaniu grudek. Rondelek nakryj folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Mocno schłodzoną kremówkę ubij, a następnie dokładnie wymieszaj z zimną masą mleczną. Całość przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Po 30 minutach wyjmij pojemnik z zamrażarki i przez moment miksuj zawartość, ponownie odstaw pojemnik do mrożenia. Powtarzaj tą czynność w czasie całego procesu mrożenia, aby nie powstały kryształki lodu.
W czasie gdy lody się mrożą przygotuj sos czekoladowy.
Sos czekoladowy:
mleko ½ szk.
żółtka 1 szt.
cukier ¼ szk.
czekolada 4 kostki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka płaska
SOS CZEKOLADOWY: żółtka ucieraj z cukrem do białości, dodaj mąkę ziemniaczaną, odrobinę mleka i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
Zagotuj pozostałe mleko i wrzące wlej do masy czekoladowej. Energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Odstaw do przestygnięcia.
Sos owocowy:
brzoskwinie 2 szt.
rum biały 1/4 szklanki
sok pomarańczowy świeżo wyciśnięty 1/4 szklanki
cukier trzcinowy 2 łyżeczki
masło 1 łyżka
żurawina suszona 1 łyżka
BRZOSKWINIE W RUMIE: brzoskwinie umyj, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone brzoskwinie i smaż przez chwilę. Do owoców dodaj cukier i smaż jeszcze przez moment. Wlej rum, sok pomarańczowy i gotuj uważając, aby owoce nie były zbyt miękkie.
Na talerzach rozłóż porcje lodów, owoców wraz z syropem. Posyp żurawiną, polej sosem czekoladowym i udekoruj listkami mięty.