Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy
Masę z białek podzielić na pół i rozłożyć po 2 porcje na blachach, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok 1 godz. Przez pierwsze 10 min w 180 st a następnie zmniejszyć temp. do 150 st.
Składniki na masę:
- 1/2 śmietany kremówki (36 % Łowicka)
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- żelatyna (2 łyżeczki rozpuścić w 1/4 szklanki wody)
- 1 czekolada mleczna
Śmietanę ubić z 4 łyżkami cukru pudru. Pod koniec ubijania wlać sok z cytryny (ciągle ubijając) a na końcu żelatynę (schłodzoną) wlać do śmietany i roztrzepać równomiernie.
Po ostudzeniu placków bezowych ostrożnie zdjąć je z papieru, pomiędzy nie nałożyć sztywną śmietanę (trochę zostawić na wierzch). Posmarować resztą śmietany wierzch ciasta a następnie polać rozpuszczoną czekoladą.