Sposób przygotowania

Białka z połową cukru ubij w łaźni wodnej przez 5 min. Dodaj pozostały cukier z sokiem z cytryny i mikserem ubij na bardzo sztywną piane. Do piany dodaj cukier puder i drobno startą gorzką czekoladę. Jeszcze przez chwilę mieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rysuj koło o średnicy 25 cm i rozsmaruj na nim pianę. Bardziej ją suszymy niż pieczemy przez 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 90-100 stopni. Pozostaw bezę w wyłączonym piekarniku do schłodzenia.
Ostrożnie oderwij korpus od papieru. Smaruj go sztywną, osłodzoną bitą śmietaną i udekoruj świeżymi owocami. Podawaj natychmiast.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !