Sposób przygotowania

Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, żółtka i masła zagnieć gładkie, kruche ciasto. Wstaw je na 1 godz. do lodówki. Potem rozwałkuj je na okrągły płat, wyłóż nim dno tortownicy (śr.28 cm) i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni, aż się przyrumieni.
Doprowadź do zagotowania mleko ze szczyptą soli i skórką otartą z cytryny. Mleko posłódź do smaku, wsyp do niego ryż. Ryż gotuj do miękkości, często mieszając.
Żelatynę zalej wodą, aby napęczniała. Następnie wyciśnij ją i rozpuść w gorącym ryżu. Masę lekko wystudź. Potem dodaj cukier waniliowy, twaróg i ser mascarpone, wymieszaj.
Przestudzone kruche ciasto w tortownicy posmaruj masą ryżowa i wstaw je do lodówki do stężenia. Udekoruj je malinami i jeżynami. Zalej je tężejącą galaretką.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !