Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki z bitą śmietaną
Garnek zdejmujemy z palnika i lekko studzimy. Następnie dodajemy jajka, po każdym z nich dokładnie mieszając masę, najlepiej mikserem. Ciasto powinno być się gęste, lśniące i lekko odstawać od ścianek garnka.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy na blasze cienkie paluszki o długości okolo 10 cm. Można robić to za pomocą szprycy albo zwyczajnie - łyżką. Pieczemy okolo 30 minut, aż ciasteczka ładnie się napuszą i zrumienią.
W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem.
Wyjmujemy eklerki z piekarnika i zostawiamy na chwilę, aby przestygły. Potem przekrawamy wzdłuż na pół i smarujemy obficie bitą śmietaną. Składamy obie połówki ciastek razem, układamy na talerzach i posypujemy cukrem pudrem.