Sposób przygotowania

Baklavę najlepiej przygotować w blaszce o wymiarach około 20x20cm.
Ciasto francuskie rozwijamy i wałkujemy na cienką warstwę, docinamy do wymiaru blaszki. Orzechy siekamy , mieszamy z cynamonem oraz cukrem pudrem i tak przygotowaną mieszankę (1/5 część) wysypujemy na ciasto ( należy pamiętać o wysmarowaniu blaszki masłem). Na orzechy kładziemy plasterki pokrojonego masła. Kładziemy kolejną warstwę ciasta i kolejną orzechów i masła, aż do momentu wyczerpania składników. Baklavę pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Upieczoną baklavę kroimy na kawałki i skrapiamy wcześniej zagotowany miodem z sokiem cytryny.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    Jak z orzechami to już mi smakuje! A poza tym świetnie wygląda!
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Wygląda przepysznie.
  • 4
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    bardzo smaczny słodki deserek
  • 2
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Fajny przepis!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    mniam !!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    lee-aa

    a ja się porywałam niemalże z motyką na ciasto filo i nie pomyślałam o francuskim zamienniku...
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    pycha :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    jeanette_v

    Super!.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    rewelacja;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    super
  • 0
    363
    Opublikowano

    Kejti

    Uwielbiam baklawę,ta wygląda pysznie,zjadłabym :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !