Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy z galaretką
Jogurt ucieramy z cukrem wanilinowym.
Sok jabłkowy podgrzewamy, dodajemy do niego żelatynę .Gdy się rozpuści lekko przestygnie mieszamy z jogurtem.
Odstawiamy na około 25 minut. Truskawki myjemy, a następnie usuwamy szypułki.
Kroimy truskawki na cząstki.
Białka ubijamy na sztywno, wlewamy do nich kremówkę i dalej ubijamy ,aż krem bezie puszysty.
Dodajemy pokrojone truskawki i masę jogurtową .
Delikatnie mieszamy.
Przekładamy do tortownicy i schładzamy w lodówce około 15 minut.
Galaretki rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu.
Torcik wyjmujemy z lodówki, dekorujemy plastrami truskawek lub też innymi owocami jak mamy i zalewamy tężejącą już galaretką .