Sposób przygotowania

Najpierw przygotowujemy ciasto: połączyć na stolnicy 3/4 kostki margaryny, 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany, kakao i proszek do pieczenia. Wyrobić i wstawić na 20 minut do lodówki. Następnie przygotować masę serową. Zmiksować margarynę, 6 żółtek i 1 szklankę cukru, dodawać do masy po 1 łyżce sera ( może być taki z wiaderka-ja kupuję w Biedronce) i dalej miksować. Dosypać budyń w proszku i wlać olejek-ja używam migdałowego bądź waniliowego. Białka ubić z 0,5 szklanką cukru na sztywną pianę. Dodać białka do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę ( 30/40) wyłożyć większą połowę ciasta. Na ciasto wlać masę serową, a na nią zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godziny i 10 minut. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    anemon

    Smaczny sernik piecze Twoja mama, właśnie taki lubię.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pacia

    ja też:) w weekend będę go piekła to pokaże jak wyjdzie;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Paweł13

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !