Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowo- kokosowy
Ser ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera, na gładką masę. Nie przerywając miksowania wbijamy po jednym jajku i dodajemy ekstrakt waniliowy. Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.
Teraz czas na część czekoladową
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania, wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę ciągle miksując. Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką.
Formę smarujemy masłem. Wylewamy trochę ponad połowę masy czekoladowej, następnie masa serowo-kokosowa i reszta masy czekoladowej. Trzeba to zrobić szybko, bo masa czekoladowa z każdą chwilą gęstnieje (dlatego przygotowanie ciasta zaczynaliśmy od białej części). Przykrywamy ciasto folią aluminiową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przed 55 minut. Odkrywamy i jak mamy wrażenie, że ciasto nie ścięło się do końca to możemy jeszcze podpiec bez folii przez 5 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Trzymamy ciasto w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Potem wstawiamy do lodówki