Przepis i sposób przygotowania na: Bezowe tiramisu
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy ubite białka. Powinny powstać bezy mniej więcej wielkości dłoni.
Pieczemy w 120 stopniach ok. 60 minut, następnie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Bezy trzymamy do całkowitego wystygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na sztywną pianą. Kawę rozpuszczamy w podgrzanym amaretto. W drugiej misce miksujemy mascarpone z cukrem i kawą z amaretto. Gdy masa jest jednolita stopniowo dodajemy ubitą śmietankę cały czas miksując.
Dobrze jest krem odstawić na jakiś czas.
Teraz połowę bez układamy na talerzu, na każdą nakładamy krem, przykrywamy zostawionymi bezami i posypujemy, przesiewając przez sitko kakao.