Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:
Warstwa czekoladowa:
3 jajka
¾ szklanki cukru
3 łyżki kakao
1/3 torebeczki żelatyny (opakowanie na 2 litry płynu)
Warstwa śmietankowa:
400 ml śmietany 18%
¾ szklanki cukru
1/3 torebeczki żelatyny (opakowanie na 2 litry płynu)
Warstwa kawowa:
3 jajka
¾ szklanki cukru
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/3 torebeczki żelatyny (opakowanie na 2 litry płynu)
Dodatkowo:
2 galaretki – smak wedle uznania


PRZYGOTOWANIE:
W. czek. : Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej masy a następnie dodajemy 3 łyżki kakao i ostygniętą żelatynę. Miksujemy jeszcze przez chwilę.
W. śmiet. : Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę miksujemy z cukrem, dolewamy żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilę.
W. kaw. : Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej masy a następnie dodajemy 4 łyżki kawy rozpuszczalnej, miksujemy. Dolewamy ostygniętą żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wody.
Kolejne warstwy przygotowujemy i wylewamy dopiero wtedy, gdy warstwa poprzednia dobrze zastygnie w tortownicy umieszczonej w lodówce.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Przepisy Joanny

    robię podobne ptasie mleczko, jest pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !