Sposób przygotowania

Schłodzone masło siekamy z mąką, cukrem i szczyptą soli, wbijamy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto a następnie wstawiamy je do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Formę do pieczenia wykładamy równomierną warstwą ciasta. Można ją przed pieczeniem wstawić jeszce na 10 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypyjemy suche fasolki lub groch ( by ciasto zbytnio nie urosło podczas pieczenia) i pieczemy przez 12 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu usuwamy fasolki i papier.

Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( najlepiej dodać łyżkę lub dwie kremówki abu uzyskać gładszą konsystencję).

Smietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną lekko ostudzoną ale nadal płynną czekoladę a następnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitego kremu.

Krem wlewamy do tarty, schładzamy a następnie delikatnie układamy na nim połówki truskawek.

Gdy galaretka trochę zgęstnieje zalewamy nią naszą tartę.

Schładzamy w lodówce ( najlepiej całą noc).

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    na sam widok aż ślinka cieknie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    jaka szkoda, ze sezon truskawkowy juz za nami
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    w sam raz na sezon
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ewa19a

    ale smaka mi narobiłas

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !