Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w długie paski. Posolić, popieprzyć, posypać słodką i ostrą papryką i podsmażyć na oleju. W tym czasie umyć i oczyścić papryki, pokroić je w dość duże kawałki, a cebulkę w kostkę. Ściągnąć mięso z patelni i na tym samym oleju podsmażyć cebulkę z paprykami. Niedługo, bo chodzi tylko o to, żeby papryki nieco przeszły smakami zostawionymi przez kurczaka. Kiedy cebulka zrobi się złota, ściągnąć warzywa z patelni zostawiając jak najwięcej płynów i wsypać na nią nieugotowany ryż, pokrojoną wcześniej papryczkę chilli i 2 łyżeczki papryki w proszku. Całość prażymy 1-2 minuty, aż cały ryż obejdzie tłuszczem z patelni. Teraz całość zalewamy osoloną wodą lub bulionem warzywnym i gotujemy ryż około 10 minut. Po tym czasie dodajemy z powrotem papryki z cebulką oraz kurczaka, posypujemy tymiankiem i przyprawiamy do smaku. Całość dusimy jeszcze 20 minut często mieszając.
Do dania pasują jeszcze pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, lub oliwki zielone - oba składniki dodawane tuż przed duszeniem. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania można dodać parę kropel tabasco.