Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z jabłkami
# 3/4 szklanki maki
# 1 jajko
# 1/2 szklanki wody gazowanej
# niecałe pół łyzeczki proszku do pieczenia
# 2 łyzki cukru
# szczypta soli
# cynamon
# płatki migdałowe
Wykonanie:
Jabłka obrać, wydrążyc gniazda nasienne i pokroić w plastry dość cienko ok. 0,5 cm.Do mąki dodać żółtko , szczyptę soli , cukier, proszek do pieczenia , wodę gazowaną i wszystko utrzeć łyżką na jednilitą masę o konsystencji gęstej śmietany( regulować wodą).Białko ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Krążki jabłek leciutko posypać cynamonem i dodatkowo można cukrem jeśli jabłka są kwaśne.Następnie maczać jabłka w cieście , jedną stronę posypać płatkami migdałowymi i smażyć na oleju na złoty kolor. wyjmować na ręcznik papierowy aby pozbyc się nadmiaru oleju choć placuszki te raczej nie nasiąkają tłuszczem . Smakują ciepłe jak i zimne.