Przepis i sposób przygotowania na: \"Piernikowa słodycz z dżemem poziomkowym\"
2,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru kryształ
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
300g dżemu poziomkowego
4 jajka
3 łyżki granulowanego kakao Puchatek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
MASA:
1 kostka margaryny KASIA
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
100 g dżemu poziomkowego
DODATKOWO:
1 banan
2 galaretki brzoskwiniowe
Ze składników na ciasto miksujemy ciasto. Wylewamy na blaszkę średniej wielkości. Na wierzch układamy plastry banana. Pieczemy w nagrzanym do 180* C piekarniku przez 60 minut. Studzimy , przekrawamy na pół .
Masa:
Miksujemy margarynę z żółtkami i cukrem , dodajemy 100 g dżemu poziomkowego.
Galaretki rozpuszczamy trochę wcześniej w 750 ml gorącej wody.
Na pierwszy blat ciasta nakładamy masę. Przykrywamy drugim tylko obróconym do spodu wierzchnią stroną czyli górą do dołu. (Na zdjęciu wygląda jak jakaś warstwa ciemnego kremu ). Na wierzch wylewamy tężejąca już galaretkę i wstawiamy do lodówki.
Ciasto to to moja kombinowana wersja. Wyszło słodziutkie i tak naprawdę zostały tylko 2 kawałki po całym dniu.