Przepis i sposób przygotowania na: ciastka czekoladowe z chilli wersja 2
Rodzynki zalać 4-5 łyżkami rumu lub whyski lub podobnym alkoholem i zagotować, odstawić do ostygnięcia.
Papryczkę chilli posiekać drobno nożem, tak by było jej ok 1 łyżki (jeśli ktoś lubi bardzo ostre, to może dodać więcej lub dosypać więcej papryki w proszku).
Jajka (lepiej duże, lub 3 małe) ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym a następnie dodawać po łyżce przestudzonej czekolady. Do jednolitej masy dodać posiekaną papryczkę chili oraz wszystkie sypkie produkty. Dokładnie wymieszać, będzie dość gęsta masa. Do tej masy dodać rodzynki (wraz z alkoholem jeśli zostanie) i pokruszoną czekoladę - proponuję już wymieszać łyżką ręcznie. Ciasto nakładać łyżką na placki ok 5 na 5 cm i grubości ok 1 cm na wyłożoną papierem blachę zachowując odstępy - dość ciężko się formuje ciastka. Piec nie dłużej niż10 minut w temp. 180stopni. Ciastka zdjąć z blachy przy pomocy łopatki - zaraz po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie i wyglądały jak surowe choć takie nie są, więc nie dopiekać ich \"na siłę\".
Przepis na ok. 18 ciastek.