Sposób przygotowania

2 tabliczki czekolady po 100 g (najlepiej gorzkiej lub 1 tabliczka gorzkiej i druga deserowej) rozpuścić na parze w garnuszku z masłem. Przestudzić. Pozostałą czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki.
Rodzynki zalać 4-5 łyżkami rumu lub whyski lub podobnym alkoholem i zagotować, odstawić do ostygnięcia.
Papryczkę chilli posiekać drobno nożem, tak by było jej ok 1 łyżki (jeśli ktoś lubi bardzo ostre, to może dodać więcej lub dosypać więcej papryki w proszku).
Jajka (lepiej duże, lub 3 małe) ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym a następnie dodawać po łyżce przestudzonej czekolady. Do jednolitej masy dodać posiekaną papryczkę chili oraz wszystkie sypkie produkty. Dokładnie wymieszać, będzie dość gęsta masa. Do tej masy dodać rodzynki (wraz z alkoholem jeśli zostanie) i pokruszoną czekoladę - proponuję już wymieszać łyżką ręcznie. Ciasto nakładać łyżką na placki ok 5 na 5 cm i grubości ok 1 cm na wyłożoną papierem blachę zachowując odstępy - dość ciężko się formuje ciastka. Piec nie dłużej niż10 minut w temp. 180stopni. Ciastka zdjąć z blachy przy pomocy łopatki - zaraz po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie i wyglądały jak surowe choć takie nie są, więc nie dopiekać ich \"na siłę\".

Przepis na ok. 18 ciastek.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Pychota!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię słodycz z ostrym posmakiem...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Muszą być smaczne i pikantne.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    bardzo ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !