Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówe na maślance, z cynamonem
mąka pszenna doskonała (Szymańska, luksusowa) - 300g,
cukier puder - 50g,
masło - 50g,
maślanka truskawkowa - 50ml,
mleko 3,2% - 50ml,
jaja - 2,
drożdże świeże - 25g,
szczypta soli;
cynamon - 2 łyżki,
cukier brązowy - 1/2 szklanki,
masło roztopione - 2 łyżki,
cukier waniliowy - łyżeczka.
PRZYGOTOWANIE:
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże ze szczyptą soli. Mąkę przesiać, jaja roztrzepać. Do jaj dodać cukier oraz maślankę. Połączyć wszystko razem. Ucierać mikserem dosypując porcjami mąkę - ale tylko 200g. Masło rozpuścić i schłodzić. Połączyć z resztą ciasta. Gładkie ciasto przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia, na oproszoną obficie mąką stolnicę wyłożyć ciasto z lodówki. Ciasto ugnieść z pozostałą ilością maki, czyli 100g. Ciasto jest wilgotne i nieco klejące. Ciasto rozwałkować na coś na kształt prostokąta, wałkiem oprószonym mąką. Wysmarować rozpuszczonym masłem, a następnie posypać cukrem oraz cukrem waniliowym, wymieszanym z cynamonem. Powoli zwinąć w ciasny rulon. Zrobić długie podłużne nacięcie po środku rulonu, nie docinać jednak do końca. Spleść ze sobą powstałe paski. Przełożyć do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 50 minut, do wyrośnięcia. Wierzch można posmarować mlekiem, aby ładnie się zrumienił. Piec przez 30 minut w 180 stopniach.