Przepis i sposób przygotowania na: Golonki indycze pieczone w warzywach
golonki (udźce) indyka z kością - 2 sztuki,
cebula - 2 średniej wielkosci,
papryka - 1 duża,
marchewka -3-4 sztuki,
korzeń pietruszki - 2 sztuki,
korzeń selera - kawałek wielkosci pietruszki,
czosnek - 4 ząbki,
vegeta,
pieprz ziołowy,
papryka słodka mielona,
sól,
cukier - 0,5 łyżeczki,
maggi,
tłuszcz do smażenia - np. gęsi smalec
Marynata do golonek:
maggi - 2 łyżki,
pieprz czarny mielony - 2 szczypty,
pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki,
curry - 2 szczypty,
kolendra mielona - 1/2 łyżeczki,
papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki,
imbir mielony - szczypta,
sok z cytryny - 3 łyżki,
oliwa - 3 łyżki,
tymianek suszony - łyżeczka,
sos sojowy - łyżeczka.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, osuszyć, ponacinać głęboko w kilku miejscach. Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć z 2/3 łyżeczki soli. Natrzeć mięso. Wstawić do lodówki na godzinę. Przygotować marynatę z podanych składników i wetrzeć w mięso. Przykryć i pozostawić w lodówce na noc. Następnego dnia pokroić warzywa i przyprawić je delikatnie: vegetą, pieprzem, solą, kolendrą mieloną, papryką słodka mieloną, maggi i cukrem. Wymieszać wszystko z warzywami. Pozostawić na około 30 minut, po czym zlać nagromadzoną wodę. Zamarynowane mięso podsmazyc na rumiano z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Warzywa krótko podsmażyć na tłuszczu po mięsie. Warzywa przełożyć do dużego, zaroodpornego naczynia.Mięso ułożyć na warzywach. Piec przez ok 1,5 godziny w 180 stopniach (piec do dwóch godzin, w razie koniecznosci można zmniejszyć temperaturę do 160-170, w zależności od piekarnika) podlewając wszystko od czasu do czasu wytworzonym sosem.