Sposób przygotowania

Pierniczki sa pyszne, miekkie, nie twardnieja, nie trzeba ich robic 2 tygodnie wcześniej wiec sa wiec idealne ;) ja zagniotłam ciasto, pierniki upiekł mąż z corka, a dekoracja zajeła sie calkowicie najmłodsza:)

Margarynę wraz z cukrem pudrem i miodem utrzeć na gładką masę. Gdy masa jest jednolita dodać jajka. W osobnej misce wymieszać mąkę, mielone orzechy, sodę, przyprawę korzenną i kakao. Sypkie produkty stopniowo dodawać do masy jajecznej i mieszać mikserem na wolnych obrotach. Wymieszane ciasto jest luźne. Zawijać ciasto w folię spożywczą i wkładać na noc do lodówki. W lodówce ciasto bardzo zgęstnieje i będzie je można wałkować. Przy wałkowaniu podsypywać mąką, ciasto jest elastyczne i daje się bardzo cienko wałkować .
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki piec 6–8 minut w temp. około 200 stopni.
Wystudzone pierniczki udekorowane sa lukrem z białka i cukru pudru. Wystarczy jedno białko na szklanke cukru pudru. Do koloryzacji uzyte zostały barwniki Wiltona.

Przepis na pierniki wykorzystany z: http://namiotle.widmo.biz/1555

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    śliczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    poczekam do świąt i wyprubuję
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    śliczności - w tym roku też się przymierzę
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Piekne zdjecie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Pyszne te pierniczki:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !