Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z boczkiem, cebulą, czerwoną papryką i serem
2. Mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, oliwę i rozpuszczone drożdże (1) wymieszać. Ciasto zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia.
3. Formę natrzeć olejem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć do formy.
4. Boczek pokroić w plastry, cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paski.
5. Przygotować sos:
- pomidory obrać ze skórki i zmiksować z czosnkiem i solą za pomocą blendera.
- sos zagotować. Mąkę rozmieszać z wodą. Wlać do gotującego się sosu. Wymieszać.
6. Ciasto posypać oregano i bazylią. Polać sosem. Poukładać dodatki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut.
7. Pizzę posypać serem i pozostawić jeszcze w piekarniku na kilka minut (aż ser się rozpuści).