Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka o białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, następnie dodać żółtka i ubijać \"do białości\". Dodać rum i wymieszać.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i połączyć z pianą jajeczną, mieszając delikatnie łyżką.
Do tak przygotowanej masy można dodać wg uznania: zmielone orzechy, całe orzechy, owoce, wiórki kokosowe, rodzynki etc.
Masę przelać do pojemników i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.
Dzięki zawartości alkoholu lody nie zamrożą się na kamień, dlatego jest to bardzo ważny składnik. Rum można zastąpić dowolnym alkoholem: whiskey, tequilą, wódką, likierem etc.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    SylwiaMagdaSabin

    extra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    ekstra smaczne;))
  • 2
    original
    Opublikowano

    Anio?eczek

    fajny przepis!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    super przepis a lody na pewno są wyśmienite :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    własnej produkcji najlepsze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !