Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka z karmelem i solą
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Z ciasta zrobić wałek i odkrajać kawałki wielkości orzecha włoskiego, toczyć z niego kulki, lekko spłaszczyć i kłaść na papierze do pieczenia. Końcówką drewnianej łyżki robić w ciastkach wgłębienia. Piec ok. 15-20 min, aż zaczną się rumienić. Wyjąc z piekarnika i ostudzić.
W międzyczasie przygotować karmel: cukier podgrzać w niewielkim garnku. Gdy zacznie się topić mieszać, aby się nie przypalił. Gdy cukier nabierze jasnobrązowego koloru dodać masło i nadal mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodać śmietankę ale uwaga może pryskać! i gotować mieszając do czasu aż karmel się rozpuści i zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać połowę soli i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać.
Napełniać zagłębienia w ciasteczkach lekko ostygłym karmelem. Wierzch posypać kilkoma ziarenkami soli.