Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe z czereśniami
robimy zaczyn z całego mleka do tego dajemy cały cukier i drożdże i mąki tyle żeby powstała konsystencja gęstej śmietany , czekamy aż wyrośnie ;)ok 30 min
następnie dodajemy jajka , tłuszcz i tyle mąki aby ciasto zostało wyrobione już na gotowo ,zostawiamy do wyrośnięcia ok 1h
po tym czasie wkładamy do formy i z racji że nie piekłam w piekarniku to czekałam by znów ładnie wyrosło ;) na wierzch dałam czereśnie i posypałam kruszonką którą robi się tak;
margarynę dajemy do miseczki i ugniatamy z mąką i cukrem aż powstaną małe okruszki , jeśli kruszonka sie lepi to dodajemy jeszcze mąki , gdy jest gotowa do posypania to sypiemy na ciasto i ok 30 min pieczemy , moje było o śr 27cm ;)