Przepis i sposób przygotowania na: Bulion wieprzowo-warzywny
1/4 selera
1 cebula
1/2 pora
1 suszony grzybek
2 ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu
pieprz kolorowy grubo mielony
1 liść laurowy
przyprawa do zup ( co kto lubi - vegeta , jarzynka ) - ja używam kostkę bulionową warzywną )
maggi
gałązka świeżego lubczyku ( lub lubczyk suszony szczypta )
1/2 pęczka natki pietruszki
7 szklanek wody
Umyte i pokrojone mięso ułożyć w garnku razem z oczyszczonymi warzywami , przyprawami ( ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy , grzybek , kostkę bulionu warzywnego- lub szczyptę przyprawy ) . Zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie prawie 2 godziny (przy lekko uchylonej pokrywce ). Dołożyć natkę i lubczyk i gotować jeszcze 15 minut .Płyn ma odparować do objętości ok. 3 szklanek . Wyjąć mięso i warzywa . Bulion przecedzić . Doprawić do smaku .
Podawać jako czysty bulion z pasztecikami, naleśnikami , krokietami lub jak każdy inny rosół z makaronem , kluskami , kołdunami .
Mięso i warzywa użyć na farsze , pasztet , do zapiekanek lub po wyluzowaniu kości panierować mięso w jajku i bułce tartej i smażyć na rumiano .