Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie opiekane w zalewie wg Buni 2
sól
Pieprz kolorowy grubo mielony
2 łyżki ziaren kolorowego pieprzu
2 liście laurowe
1 szklanka octu
1,5 szklanki wody
1/2 łyżki miodu
2 czerwone cebule
Umyte śledzie osuszyć , posolić , posypać pieprzem .Oprószyć mąką .Smażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączyć . Ułożyć w zamykanym pojemniku ( lepiej w płaskim bo w słoiku ryba może się przy wyjmowaniu połamać ).
Zagotować wody z octem , szczyptą soli, miodem , pieprzu , liśćmi laurowymi , pieprzem kolorowym w ziarnach , pokrojoną w ,,piórka „ cebulą .Ostudzić i zalać nią rybę . Zamknąć pojemnik i zostawić w lodówce na 3 dni.
Proponuję sprawdzić moc i kwaśność zalewy zanim zalejemy nią rybę - bo każdy ma inne upodobania . Można dolać odrobinę octu ( jak za mało kwaśne ) lub wody ( gdy za kwaśne ) i ponownie zagotować ( tylko nie zapomnieć o ponownym ostudzeniu zalewy ).