Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe jagodzianki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
mleko 1/2 l
drożdże 10 dag
cukier 1/2 szkl
jajko 4 szt
margaryna rozpuszczona 4 łyżki
sól szczypta
jagody 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe jagodzianki

Z drożdży, odrobiny mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie jajka ucieramy z resztą cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, resztę ciepłego (nie gorącego!) mleka, szczyptę soli oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę Kasię.
Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jagody przebieramy, płuczemy pod bieżącą wodą, dokładnie osączamy na sicie. Do jagód dodajemy odrobinę cukru (w zależności, kto jak lubi), mieszamy. Następnie, gdy ciasto wyrośnie, formujemy małe bułeczki, spłaszczamy. Na środek każdej z nich nakładamy porcję jagód wymieszanych z cukrem, dokładnie zlepiamy. Bułeczki odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Następnie bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 190*C na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 12.12.2012 00:56
dobre
novita23 08.11.2011 08:44
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak