Sposób przygotowania

Papryka chilli może być w proszku, może być w płatkach, można wkroić też świeżą ale bardzo drobno posiekaną i dosłownie trochę jej i dosypać ok. 1/3 sproszkowanej do ciasta.

Gorzką czekoladę pokroić w małe kostki (wystarczy kostkę na 4 części). Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, sodą, solą i przyprawami.

Miękkie masło mikserem utrzeć z cukrem, jajkami oraz aromatem waniliowym, tak by powstała jednolita masa. Masę maślaną przelać do mąki i delikatnie mikserem wymieszać ( w trakcie dolać alkohol), następnie dodać czekoladę w kawałkach i wyrobić ciasto rękoma - powinno być konsystencji jak na skubańca. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i kłaść na blaszy - zachować odległość po powinny wyrosnąć o połowę.
Piec ok 10--13 minut w temp. 170-180 stopni, najlepiej na termoobiegu. Wystudzić na desce lub kratce.

Przepis na ok. 20 ciastek

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Muszą smakować ciekawie...
  • 0
    original
    Opublikowano

    haniaa

    są dość suche - smakują najlepiej w pierwszym dniu upieczenia. Jeśli ktoś lubi ciastka bardziej przypominające smakiem makaroniki to przypadnie do gustu, jeśli ktoś woli bardziej wilgotne i delikatne, to zapraszam do mojego drugiego przepisu na ciasteczka :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Papryczka

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ja lubię takie suche i maczać je w kawie...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !