Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w małej ilości podgrzanego mleka, dodać do połowy mąki rozmieszanej z pozostałym ciepłym mlekiem zmieszanym z osłodzoną wodą. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, dodać resztę mąki oraz stopione masło i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od rąk i brzegów naczynia. Uformować małe bułeczki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na lekko natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 230”C przez 30 minut. Z upieczonych bułeczek ściąć czubki tak, aby powstało wgłębienie. Wypełnić je bitą śmietanką, przykryć odciętymi \"czapeczkami\" i posypać cukrem pudrem.SMACZNEGO!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !