Sposób przygotowania

5 białek ubic na sztywna piane .Masło utrzec na puszystą masę.Dodawac cukry i żółtka nie przerywając ucierania.Mąke przesiac ,wymieszac z zagęstnikiem i wraz z migdałami dodawac po mału do ciasta.Dodac karadmon ,cynamon i wode rózaną oraz rum .Na końcu ostrożnie połączyc z ubita na sztywno piana z białek .Połowę blachy do pieczenia wyłożyc pergaminem .Rosmarowac na nim szpatułka cienka warstwę ciasta .Piec w temp.około 220* C przez 5 minut .Wyjąc blachę .Na upiecznej warstwie rozsmarowac druga warstwę surowego ciasta i ponownie piec w ten sposób upiec 6-8 warstw Wyjąc wypiek z piekarnika ,zsunac z blachy ,oddzielic pergaminem .Sękacz od razu pokrajac na podłużne kawałki ostudzic.200g kuwertury włożyc do garnuszka .w kąpieli wodnej podgrzewac na wolnym ogniu stale mieszając ,aż kuwertura się roztopi.Kawałki sękacz macza w kuwerturze ,układac na ażurowej podstawce .Na wierzchu narysowac widelcem faliste linie ,poczekac ,ąz polewa zastygnie.Przechowywac w szczelnie zamknietej puszce.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Jadłam sękacza,bardzo mi smakował:):)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta38

    mniam mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    taki sękacz robiony w piekarniku to dla mnie nowość!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    ciekawy przepis:)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    pracochłonny ale fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !