Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem, oliwą, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia; wyrobić elastyczne ciasto, dodając trochę wody. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm na posypanej mąką stolnicy i kieliszkiem do wina wycinać krążki. Smażyć seriami po 6—8 szt. jednocześnie, w głębokim naczyniu, w gorącym tłuszczu, na złoty kolor. W głębokiej miseczce wymieszać miód z gorącą wodą (2 łyżki), aby powstał gęsty syrop. Wyjęte łyżką cedzakową usmażone placuszki zanurzyć w syropie, odsączyć i posypać sparzonymi, obranymi ze skórki i posiekanymi migdałami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !