Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z kurkami i sokiem marchwiowym
5-6 średniej wielkości ziemniaków
1 mała cebula
3 łyżeczki masła
1 litr wywaru warzywnego
1 łyżeczka mąki pszennej
ok. 1/2 szklanki świeżego soku z marchwi - można zrobić samemu albo wykorzystać tzw. jednodniowy
do smaku: sól i ziołowy
do posypania: posiekany cienki szczypiorek
sposób przygotowania: Kurki dokładnie oczyściłam, opłukać szybko z resztek ściółki, większe porozrywałam palcami na kawałki. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam na nim posiekaną drobno cebulę, dodałam grzyby i smażyłam 3-4 min.. Na koniec oprószyłam je mąką i wymieszałam. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę, zalałam w garnku wywarem - powinien tylko przykrywać ziemniaki - i gotowałam aż zaczęły się rozpadać. Wtedy dodałam grzyby i krótko zagotowałam, tylko kilka minut. Na koniec doprawiłam zupę solą, pieprzem ziołowym i dolałam sok marchwiowy, już nie gotowałam tylko podgrzałam chwilę. Podawałam posypaną szczypiorkiem.