Sposób przygotowania

składniki: ok. 1/2 kg świeżych kurek
5-6 średniej wielkości ziemniaków
1 mała cebula
3 łyżeczki masła
1 litr wywaru warzywnego
1 łyżeczka mąki pszennej
ok. 1/2 szklanki świeżego soku z marchwi - można zrobić samemu albo wykorzystać tzw. jednodniowy
do smaku: sól i ziołowy
do posypania: posiekany cienki szczypiorek

sposób przygotowania: Kurki dokładnie oczyściłam, opłukać szybko z resztek ściółki, większe porozrywałam palcami na kawałki. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam na nim posiekaną drobno cebulę, dodałam grzyby i smażyłam 3-4 min.. Na koniec oprószyłam je mąką i wymieszałam. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę, zalałam w garnku wywarem - powinien tylko przykrywać ziemniaki - i gotowałam aż zaczęły się rozpadać. Wtedy dodałam grzyby i krótko zagotowałam, tylko kilka minut. Na koniec doprawiłam zupę solą, pieprzem ziołowym i dolałam sok marchwiowy, już nie gotowałam tylko podgrzałam chwilę. Podawałam posypaną szczypiorkiem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    pyszna :) ja byłam dzisiaj w lesie i ani jednego grzybka nie znalazłam...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    pięknie podana pewnie też smakuje rewelacyjnie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    mniam
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    extra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Smakowicie wygląda :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !