Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z pomidorami i serem mozzarella
W między czasie obrać cebulki i poprzekrajać je na połówki (wzdłuż). Następnie należy podsmażyć je z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Pomidorki sparzyć, obrać ze skórki i również przekroić na połówki w ten sam sposób (należy wybrać trzepienie). Formę, w której będzie przygotowywana tarta należy rozgrzać. Następnie w garnku z 2 łyżkami wody rozpuścić cukier puder. Powstały w ten sposób karmel przelać do przygotowywanej do pieczenia tarty formy i rozlać go w niej możliwie jak najszerzej. Na tak przygotowanym spodzie formy należy układać na zmianę przygotowane połówki pomidora i cebuli. Połówki te powinny być skierowane ściętą częścią do dołu blachy. Poukładane warzywa należy doprawić do smaku solą i/lub pieprzem wedle uznania. Następnie należy pokroić w plastry ser i rozłożyć go równomiernie na poukładanych w formie do tarty warzywach. Po rozłożeniu sera całość należy przykryć wcześniej przygotowanym, rozwałkowanym ciastem. Po rozłożeniu ciasta jego powierzchnię należy kilkakrotnie ponakłuwać widelcem. Tak przygotowaną formę z tartą należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 35-40 minut. Po upływie tego czasu gotową tartę należy wyjąć z piekarnika, następnie przyłożyć do formy talerz i odwrócić ją do góry nogami.
Przed podaniem tarty można ją udekorować listkami bazylii.
Smacznego ;)