Sposób przygotowania

Do mąki dodać masło i jajko oraz mleko wymieszane z cukrem i solą. Z tego zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.
W między czasie obrać cebulki i poprzekrajać je na połówki (wzdłuż). Następnie należy podsmażyć je z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Pomidorki sparzyć, obrać ze skórki i również przekroić na połówki w ten sam sposób (należy wybrać trzepienie). Formę, w której będzie przygotowywana tarta należy rozgrzać. Następnie w garnku z 2 łyżkami wody rozpuścić cukier puder. Powstały w ten sposób karmel przelać do przygotowywanej do pieczenia tarty formy i rozlać go w niej możliwie jak najszerzej. Na tak przygotowanym spodzie formy należy układać na zmianę przygotowane połówki pomidora i cebuli. Połówki te powinny być skierowane ściętą częścią do dołu blachy. Poukładane warzywa należy doprawić do smaku solą i/lub pieprzem wedle uznania. Następnie należy pokroić w plastry ser i rozłożyć go równomiernie na poukładanych w formie do tarty warzywach. Po rozłożeniu sera całość należy przykryć wcześniej przygotowanym, rozwałkowanym ciastem. Po rozłożeniu ciasta jego powierzchnię należy kilkakrotnie ponakłuwać widelcem. Tak przygotowaną formę z tartą należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 35-40 minut. Po upływie tego czasu gotową tartę należy wyjąć z piekarnika, następnie przyłożyć do formy talerz i odwrócić ją do góry nogami.
Przed podaniem tarty można ją udekorować listkami bazylii.

Smacznego ;)

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    szyba

    smakowite
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    uwielbiam wszelkie tarty
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pysznosc zasluguje na plusika...
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    pyszności
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    dobre
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    dobre
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !