Sposób przygotowania

Składniki na kruche ciasto:
500 g mąki pszenne
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
200 g masła lub margaryny
6 żółtek
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół

Składniki na bezę:
6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać

Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić
Masa kremowa:
2 szklanki mleka (500 ml)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru migdałowego
200 g masła
kilka kropel aromatu migdałowego Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

smacznego!
przepis znaleziony kiedyś w necie ciasto super polecam

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    pięknie się prezentuje
  • 0
    original
    Opublikowano

    Teresa19

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    bami

    Wygląda bogato :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    podoba mi się to ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magda60

    dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    Magda60

    dobre
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    ciasto bardzo apetyczne , szkoda tylko ,że nazwę niepoprawnie napisalas
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    apetycznie się prezentuje na zdjęciu, zasługuje na plusik:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    apetyczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !