Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w letnim mleku wraz z dodatkiem cukru. Do miski bądź miksera dodać resztę składników + rozpuszczone w mleku drożdze i wymieszać. Przykryć folią i poczekać godzinę, aż ciasto wyrośnie. Następnie uformować ciasto w formie do pieczenia. Przykryć ręcznikiem i odstawić na około 1 godzinę. W międzyczasie śliwki odsączyć i podzielić na mniejsze części. Na ciasto drożdżowe wyłożyć śliwki. Posypać kruszonką(wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce i połączyć ze sobą, aż powstaną małe kawałki). Piec w temperaturze 200 C, aż do zrumienienia. Gdy drożdzówka ostygnie przkroić ją wzdłuż na pół i posmarować budyniem (laskę wanilii przekroić i \"wydłubać\" nasionka. Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, dodać masło i ziarenka wanilii i wszystko gotować na małym ogniu. Do miski wlać resztę mleka, żółtka, cukier i mąke ziemniaczaną. Do rondelka wsypać masę z miski. Mieszać, aż do zawrzenia,a następnie zdjąć z gazu- dokładnie wymieszać, aby nie było grudek)i położyć na to górną warstwę ciasta. Podawać wtedy, gdy budyń ostygnie.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !