Przepis i sposób przygotowania na: Warzywny przekładaniec
Formę o wymiarach 8x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 *C.
Ubić pianę z jednego białka. Seler zmiksować blenderem, dodać pianę, delikatnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Włożyć do przygotowanej formy.
Marchewkę zmiksować z jajkiem, solą, pieprzem i curry do smaku. Rozsmarować na warstwie selerowej.
Groszek zmiksować z drugim jajkiem i 3 łyżkami śmietany, doprawić. Ułożyć na warstwie marchewkowej. Wyrównać.
Formę ustawić na większej foremce wypełnionej gorącą wodą. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut. Po wystudzeniu wstawić na noc do lodówki.
Podawać z ostrym i wyrazistym w smaku sosem.