Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

klopsiki wieprzowo-cielęce w sosie koperkowym

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tłuszcz
30 g
bułka czerstwa
50 g
cebula
30 g
jajko
1 szt
mąka
30 g
śmietana
1/2 szklanki
koperek
1 pęczek
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
przyprawa do zup
mięso mielone wieprzowe
250 g
cielęcina
250 mielona

Przepis i sposób przygotowania na: klopsiki wieprzowo-cielęce w sosie koperkowym

Wyrobić starannie mięso z namoczoną i odciśniętą bułką, jajem, cebulą i przyprawami. Uformować 8 kul równej wielkości, obtoczyć w mące, lekko spłaszczyć. Smażyć na rumiano na silnie rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do rondla, podlać wodą i dusić 20-30 min. Klopsy wyjąć, sos podprawić mąką, można dodać kostkę przyprawy do zup, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną i siekanym koperkiem, zagrzać. Podawać polane sosem z ryżem na sypko lub kaszą perłową oraz z sałatą albo surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak