Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło, cukier, kakao, stawiamy na średnim ogniu i mieszając podgrzewamy do zagotowania. Odstawiamy do ostygnięcia. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. do miski wlewamy żółtka, ostudzoną masę kakaową ( zostawiamy pół szklanki na polewę) aromat i wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy pianę z białek i delikatnie ale dokładnie mieszamy.Do natłuszczonej blaszki przekładamy ciasto. pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Następnie ciasto studzimy, wyjmujemy z formy i polewamy lekko podgrzaną masą kakaową.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Edyta31

    Przepyszny ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Emiliozo

    smakowicie sie prezentuje
  • 1
    original
    Opublikowano

    marchewka

    mniam, uwielbiam murzynki
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    bardzo lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    mój ulubiony murzynek :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Piter 31

    Bardzo pyszne ciasto.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !