Sposób przygotowania

Cukinię dokładnie umyć, a następnie pokroić w średnie kostki. Kostki wrzucić do gorącej wody (ale nie wrzącej) i potrzymać je w niej przez 7 minut. Następnie je odsączyć.
Przygotować 2 litry wody, wrzucić do nich tymianek, czosnek i liść laurowy. Gotować przez pół godziny na średnim gazie. Następnie wyjąć liść laurowy i tymianek. Czosnek rozgnieść i wymieszać z wywarem. Dodać przygotowaną wcześniej cukinię. Całość doprawić solą i pieprzem wg własnego uznania.
Przygotować grzanki: chlebek piec w piekarniku do momentu, aż stanie się chrupki.
Przygotować żółtka i dodać d o nich sok z cytryny oraz oliwę. Całość rozcierać do jednolitej konsystencji. Następnie przygotowaną mieszaninę równomiernie rozdzielić na talerze i zalać przygotowaną zupą. Przed podaniem delikatnie polać śmietaną. Dodać przygotowane grzanki (w całości, kawałkach lub w drobniejszych kostkach).

Smacznego ;)

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    suzana

    wspaniała
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dobra taka zupka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    z grzankami jeszcze nie jadłam , muszę skosztować:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Iwona45

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !