Przepis i sposób przygotowania na: zupa z cukinii z czosnkiem i grzankami
Przygotować 2 litry wody, wrzucić do nich tymianek, czosnek i liść laurowy. Gotować przez pół godziny na średnim gazie. Następnie wyjąć liść laurowy i tymianek. Czosnek rozgnieść i wymieszać z wywarem. Dodać przygotowaną wcześniej cukinię. Całość doprawić solą i pieprzem wg własnego uznania.
Przygotować grzanki: chlebek piec w piekarniku do momentu, aż stanie się chrupki.
Przygotować żółtka i dodać d o nich sok z cytryny oraz oliwę. Całość rozcierać do jednolitej konsystencji. Następnie przygotowaną mieszaninę równomiernie rozdzielić na talerze i zalać przygotowaną zupą. Przed podaniem delikatnie polać śmietaną. Dodać przygotowane grzanki (w całości, kawałkach lub w drobniejszych kostkach).
Smacznego ;)