Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

wątróbka cielęca duszona z pieczarkami

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka cielęca
0.5 kg
mleko
1 l
pieczarki
20 dag
wino czerwone wytrawne
250 ml
koncentrat pomidorowy
3 łyżki
mąka
1 łyżka
tymianek
do smaku
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
olej do smażenia
1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: wątróbka cielęca duszona z pieczarkami

Wątróbkę umyj, zalej mlekiem,odstaw na ok.godzinę,po czym wyjmij,osusz i pokrój na kawałki.Pieczarki umyj,oczyść i pokrój na plasterki.Wątróbkę oprósz mąką,zrumień ją na rozgrzanej patelni z każdej strony.Wlej wino i koncentrat pomidorowy,dopraw solą,pieprzem i tymiankiem.Sos zagotuj i dodaj pieczarki.Całość duś pod przykryciem ok.godziny,jeśli po tym czasie wątróbka nie będzie jeszcze miękka,duś kolejne 15minut.Podawaj z ciemnym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak