Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sola lemon z awokado i sosem szczawiowym

5.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z soli
4x180 g
mąka
2 łyżki
oliwa
4 łyżki
masło
4 łyzki
awokado
2 szt
Sos szczawiowy:
oliwa
2 łyżki
masło
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
wino białe
1 lampka
Musztarda francuska Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
szczaw mielony Smak
2 łyżki
Sklep Prymat
śmietana kremowa 30% lub 36%
200 ml
sól
Sklep Prymat
cukier
pieprz ziołowy XXL
Sklep Prymat
sok z cytryny
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
szalotka
2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sola lemon z awokado i sosem szczawiowym

Przygotować sos: w rondelku rozgrzać oliwę i masło, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Wlać białe wino, a gdy połowa odparuje, dodać musztardę i szczaw. Następnie wlać śmietanę i gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.
Awokado obrać, przekroić na pół, oczyścić, pokroić wzdłuż na cienkie cząstki lub plastry i skropić sokiem z cytryny.
Rybę oprószyć obficie przyprawą do ryb, a następnie mąką i usmażyć na oliwie z masłem z każdej strony na złoty kolor.
Tak przygotowaną solę przełożyć na talerz i ułożyć na niej kilka cząstek awokado. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem szczawiowym i kolorowymi sałatami.
Rybę z plastrami awokado można posypać np. pokruszonym serem pleśniowym i zapiec chwilę w piekarniku z funkcją grill.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justyna54 02.01.2012 19:44
ciekawy przepis:)
Margo1 30.06.2011 11:00
ciekawy pomysł na obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak