Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z makaronem, parówką oraz groszkiem
Cebulę obrać, a następnie pokroić w drobniutką kostkę i delikatnie podsmażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu. Do podsmażonej cebuli dodać groszek i przez 2 minuty smażyć razem. Można doprawić do smaku zarówno solą, jak i pieprzem oraz sokiem z cytryny. tak przygotowany groszek dodać i wymieszać z makaronem.
Ugotowane parówki obrać oraz pokroić w grubsze plasterki (1 cm). Tak posiekane kawałki parówek dodać do makaronu z groszkiem. Dokładnie wymieszać. Przygotować szerokie płaskie naczynie (żaroodporne) wysmarowane tłuszczem, w którym następnie płasko rozłożyć przygotowany makaron z groszkiem i parówką.
Jaja zmiksować wraz z żółtkami na wysokich obrotach, dodając śmietanę oraz mleko. Do masy dodać połowę parmezanu, a następnie przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Tak przygotowaną masą polać równomiernie przygotowaną w płaskiej formie zapiekankę. Całość posypać pozostałym parmezanem.
Masło pokroić w drobne paski, a następnie obłożyć nimi wierzch zapiekanki. Całość piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
Smacznego ;)