Marchewkę i dynię umyć, obrać, z dyni usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomarańcze sparzyć, osuszyć z jednej obrać skórkę i podzielić na cząstki, z 3 pomarańczy wycisnąć sok. Dynię i marchewkę włożyć do garnka zalać sokiem z pomarańczy, dodać 2 szklanki wody i wino, goździki, skórkę pomarańczową, szczyptę cynamonu, imbiru i gotować około 30 minut. Dodać cukier waniliowy. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy, gotować jeszcze około 10 minut. Wyjąć goździki, zmiksować, dodać rodzynki, doprawić do smaku miodem i jeszcze gotować 2minuty. Zupę przelać do kompotierek, udekorować cząstkami pomarańczy i estragonem.