Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjna WUZETKA
Żółtka ubijamy ze szklanką cukru powoli dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 4 łyżkami kakao.
Białka ubijamy na sztywną pianę- dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Przygotowaną masę wylewamy na 2 wyłożone papierem do pieczenia blaszki i
pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni, lub na jedną blaszkę i pieczemy około 30 minut, a po schłodzeniu przecinamy ciasto wzdłuż na pół.
Syrop:
Pół szklanki cukru zalewamy szklanką wrzątku- dodajemy sok cytrynowy, spirytus i aromat rumowy- mieszamy i schładzamy.
Krem:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z 3/4 szklanki cukru pudru i cukrem waniliowym.
Schładzamy około godziny w lodówce.
Polewa:
W rondelku topimy masło, 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, 3 łyżki kakao- dolewamy troszkę wody i gotujemy 5 minut
Jeden biszkopt skrapiamy syropem i smarujemy marmoladą- nakładamy krem śmietanowy- przykrywamy drugim biszkoptem i lekko dociskamy.
Wierzch ciasta smarujemy gorącą polewą, a następnie schładzamy.