Przepis i sposób przygotowania na: tarta limonkowa
Ciasto wałkuj na posypanej mąką stolnicy, przenoś do posmarowanej tłuszczem formy do pieczenia tarty (średnica 26 cm lub dwie formy o średnicy 18 cm), nakłuj widelcem w kilku miejscach. Formę z tartą wstaw do lodówki na 1 godz. Przykryj ją papierem do pieczenia i posyp grochem. Piecz w temp. 200 stopni 15 min. Usuń papier z grochem. Zmniejsz temp. do 160 stopni.
Limonki umyj, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij z nich sok. Ubij śmietanę. Do serka mascarpone dodaj sok z limonek, startą skórkę, 150 gram cukru, cukier waniliowy i jajka, a na koniec bitą śmietanę. Trzy czwarte żurawiny ułóż na tarcie, na nią wyłóż serek mascarpone. Piecz 30 min. Pozostaw do ostygnięcia. Na tartę wysyp pozostałą żurawinę i ozdób plastrami limonki. Posyp cukrem pudrem.