Przepis i sposób przygotowania na: polędwica w musie grzybowym
Posiekaną cebulę( pół główki) i czosnek zeszklić na tłuszczu ze smażenia. Dodać umyte, pokrojone grzyby(zamiast kurek, mogą być np: borowiki) smażyć aż oddają wodę. Przyprawić.
Mus: do grzybów dodajemy zmielonego ugotowanego kurczaka i surowe jajko szczyptę soli i pieprzu.
Rozsmarować na folii aluminiowej warstwę musu, położyć polędwicę i zawinąć dokładnie w folię.
Piec w temp 180 C przez ok 20 min
Resztę cebulki podsmażyć,dodać rozgniecione ziarenka jałowca, porzeczki (najlepiej czarne) dodać wino i poczekać aż troczę odparuje. dodać sos pieczeniowy( można zrobić z gotowego z torebki). gotować jeszcze chwilę. Przetrzeć przez sitko.
Rozwinąć mięso, usunąć folię dodać sos. Można udekorować porzeczkami