Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z galaretką, truskawkami i maślanym kremem
Z białek ubijamy sztywną pianę- dodajemy stopniowo cukry i żółtka- ciągle ubijając- gdy składniki się połączą ubijamy jeszcze kilkanaście minut.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę- delikatnie mieszamy z masą.
Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej wielkości i dość wysokiej formy i pieczemy pół godziny w temperaturze 160 stopni.
Upieczony biszkopt wychładzamy, a następnie kroimy wzdłuż na 2 cienkie placki.
KREM
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i esencją na puszystą masę- smarujemy nią jeden biszkopt i przykrywamy drugim.
Galaretki przygotowujemy w troszkę mniejszej ilości wody- gdy zaczynają tężeć wylewamy na biszkopt- schładzamy.
Na wierzch kładziemy pokrojone truskawki.