Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gołąbki z młodej kapusty

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta młoda
1 szt
ryż
200 g
mięso mielone z indyka
500 g
mięso mielone wołowe
500 g
kostka warzywna
1 szt.
jajko
1 szt.
majeranek
do smaku
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty

Ugotować ryż na półtwardo.Z kapusty wykroić głąb i sparzyć kapustę wrzącą wodą. Liście rozdzielić. Ściąć zgrubiałe nerwy liściowe. Wymieszać 2 gatunki mięsa z ryżem i jajkiem, doprawić do smaku , solą, papryką,pieprzem i majerankiem. Farsz układać na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwinąć w rulon. Wyszło 20 gołabków. Ułożyć na blasze pozostałe liście kapusty , na nich ułożyć ciasno gołąbki i zalać kostką warzywną rozpuszczoną w szklance wrzącej wody. Przykryć liśćmi kapusty. Dusić w temp. 150 stopni około 30 minut godz. Obrócić gołąbki na drugą stronę. Zwiększyć temp. do 180 stopni i dalej dusić około 40 minut. Podawać z sosem pomidorowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pola2 27.06.2011 19:58
smaczne w młodej, nie jadłam
Jolanta_P-S 27.06.2011 07:27
Wyjeżdżaliśmy na wakacje, więc mąż zrobić synowi, żeby przeżył;)
pacpaw 26.06.2011 21:57
dawno nie jadłem gołąbków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak