Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gryczane kluski i kapusta z pieczarkami duszona w winie

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana
0,5 szkl
mąka pszenna
2 szkl
olej
1 łyżka
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
woda
0,5 szkl
na kapustę
pieczarki
250 g
cebula
1 szt
czosnek
20 g
majeranek
Sklep Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Sklep Prymat
kolendra
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt
Sklep Prymat
olej
2 łyżki
żurawina
wino czerwone
0,5 szkl
kapusta
800 lipcówka

Przepis i sposób przygotowania na: Gryczane kluski i kapusta z pieczarkami duszona w winie

kluski;
Wszystkie składniki wymieszać i zgnieść na jednolite ciasto. uformować z niego wałki i kroić je na plasterki, lekko ututlać w rękach by się troszkę skręciły.
Ugotować we wrzątku i podawać do obiadu.

kapusta duszona;
Kapustę posiekać i wrzucić na chwilę na wrzątek w celu sparzenia. Odcedzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę, i czosnek, za chwilę dodać pokrojone w kostkę pieczarki, poddusić i odparować, dodać odcedzoną kapustę, podlać winem i dodać przyprawy oraz żurawinę, dusić do miękkości i odparowania. Podawać z kluskami. Mogą być łazanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 05.10.2011 09:14
super
Koper 04.10.2011 22:29
muszę zdobyć mąkę gryczaną :)
pawel6 24.06.2011 22:37
Super przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak